Fluitlessen
De fluitlessen zijn voor alle leeftijden. Er zijn leerlingen die beginnen wanneer ze 4 jaar zijn maar ook wanneer ze 78 jaar zijn! Leeftijd maakt niet zoveel uit voor fluitspelen. Je motivatie is voor mij veel belangrijker.

Muziek maken is een combinatie van luisteren en spelen. Je moet de fluit weten te bespelen en daarnaast moeten je oren zich ook ontwikkelen. Op dit moment ben ik bezig voor het luisteren apart lesmateriaal te maken, deels in spelvorm.

Belangrijke uitgangspunten in mijn lessen:

Zoals je ziet staan hier niet als eerste de voorwaarden om goed te kunnen fluitspelen. Denk daarbij aan: houding, ademsteun, maat- en ritmegevoel, noten lezen en dergelijke. Dat wil echter niet zeggen dat hier geen aandacht voor is tijdens de lessen. Die is er wel degelijk en zelfs onmisbaar voor kwalitatief goed fluitspel. Maar zonder zelfkennis is het toepassen van bijvoorbeeld een bepaalde houding of ademsteun een aangeleerd kunstje zonder dat het verder iets zegt.

De lessen zijn individueel of in groepen tot maximaal 3 leerlingen. Naast deze lessen geef ik extra groepslessen om bepaalde thema's uit te diepen. Deze lessen zijn vrijwillig te volgen. Ook zijn er gelegenheden om voor te spelen en houd ik je op de hoogte van wat er in fluitspelend Nederland gebeurt.

Voor zeer jonge kinderen, 4 en 5 jaar, gebruik in de Suzuki-methode. Deze is speciaal ontwikkeld om jonge kinderen een instrument te leren bespelen. Voorwaarde is dat de ouder mee doet thuis met spelen en aanwezig is tijdens de lessen. Lees meer over de Suzuki-methode.

Wat heb je nodig? Een goede fluit geeft een goede start. Er zijn veel merken, goede en slechte. Een goede fluit begint bij een prijs van € 495 . Op Marktplaats kom je soms een zeer goede fluit tegen maar soms heb je echt een miskoop. Vraag daarom de fluit op zicht en probeer hem echt eerst uit voordat je hem koopt. Huren kan ook, op internet vindt je veel mogelijkheden. Ik wil je graag helpen een geschikte fluit te kopen.

Verder is een muziekstandaard prettig, zo zit of sta je goed tijdens het fluitspelen.

Boeken zijn in eerste instantie niet nodig. Ik begin met los materiaal. Zodra je een beetje thuis bent op de fluit kijken we samen welk boek past bij jouw fluitwensen.

Tot slot maar zeker zo belangrijk: enthousiasme, verbeeldingskracht, doorzettingsvermogen en plezier!