Deventer Fluitschool
Wees eens stil en luister naar jezelf,
proef, kijk en improviseer...
Uitvoerende activiteiten
  Klankduiken
  " Muziek komt van de muzikant,
  niet van het instrument"
  Victor Wooten, Bassist


  Op zaterdagmiddag 9 maart 2024 organiseren Nicole Schmaloer en Debbie van den Berg een workshop Klankduiken. Anders gezegd: het met aandacht luisteren naar de klank die we maken met ons instrument of onze stem. We duiken er letterlijk in, we maken ons deze klank eigen.

  We hebben Robijn Tilanus uitgenodigd om de middag inhoudelijk te verzorgen. Robijn is de oprichter van de improvisatie academie "de Klankduik". Ze schrijft op haar site:
  "Muziek is voor mij iets geweldigs. Een bron van grote vreugde, een medicijn voor de ziel. Talloze malen heeft muziek mij blij gemaakt, geraakt, opgetild, in de flow gebracht, getroost."

  Aan deze workshop kan iedereen meedoen, het niveau is niet belangrijk. Robijn werkt in eerste instantie met losse tonen en borduurt daarop voort. Iedereen kan inbrengen wat binnen zijn/haar mogelijkheden ligt. De intensiteit waarmee je speelt is van groot belang. Dat kan al met één toon.

  Na de workshop vinden er twee verdiepingslessen plaats van een uur. Eén in april en één in mei 2024. Tijdens deze verdiepingslessen wordt gekeken hoe de workshop heeft doorgewerkt op het eigen spel van de deelnemers en wordt daar een vervolg op gegeven. Docenten zijn Nicole Schmaloer en Debbie van den Berg.

  Praktische informatie
  Workshop met Robijn Tilanus:
  Zaterdagochtend 9 maart 2024 van 12 uur tot 17 uur met pauze

  Verdiepingslessen met Nicole Schmaloer en Debbie van den Berg.
  zaterdagochtend 6 april 2024 van 10 tot 11 uur
  zaterdagochtend 25 mei 2024 van 10 tot 11 uur
  Locatie Kunstcircuit, Keizerstraat 70, Deventer

  Prijs voor het geheel: 40 euro
  Inschrijven voor 15 januari 2024
  inschrijven en meer informatie kan bij Nicole Schmaloer; info@deventerfluitschool.nl
  te bereiken met de trein, en parkeren (betaald)

  mede mogelijk gemaakt door Kunstcircuit Deventer


  Waar is Muis?
  Een muis is klein, best wel klein...
  Maar deze muis is wel heel erg klein!
  Stel je voor: je bent er wel maar niemand kan je zien.
  Hij probeert uit alle macht groter te worden, of hem dat gaat lukken?


  'Waar is Muis' is een interactieve voorstelling voor kinderen van 4 en 5 jaar. Vertelster Nicole gaat samen met de kinderen op zoek naar een manier om Muis te laten groeien.
  Hierbij worden instrumenten ingezet als klankschalen, klank-staven, rainmaker etc.
  Er is plaats voor maximaal 8 kinderen en 8 ouders i.v.m. het aantal instrumenten.
  De voorstelling duurt 30 tot 40 minuten.

  Deze voorstelling is te boeken, neem contact op Nicole Schmaloer: info@deventerfluitschool.nl
  Ruimte voor Stilte en meditatieve Muziek
  Door middel van Meditatieve Muziek verbinden met de Stilte in jezelf,
  met de ware Essentie van het bestaan.
  Aandachtig in het moment, in contact met elkaar en de omgeving.

 • Vijf Gebeden

 • Bidden... een vorm van scheppend bezig zijn. Bidden... het ontwaken van bewustzijn en verstilling. De Vijf Gebeden zijn orgelwerken geïnspireerd op vijf visioenen van Hildegard von Bingen. De onderdelen zijn : vertrouwen - kracht - onderscheidingsvermogen - verlossing - licht. Jacqueline van Koolwijk zal deze orgelwerken, die zij zelf heeft gecomponeerd, uitvoeren. Tussen deze orgelwerken door speelt Nicole Schmaloer improvisaties, afgestemd op de orgelwerken en de ruimte, op fluit en andere instrumenten. Aandachtig in het moment, in contact met elkaar en de omgeving.

 • Meditatief zingen

 • Klankvelden zingen afgewisseld met instrumentale Improvisaties.
  De mens heeft een stem. Deze stem wordt niet vaak bewust gebruikt. Hoe helend, verhelderend en verstillend kan onze stem zijn.
  Middels de klank van de stem gaan we de weg naar binnen, naar het diepste in onszelf, de ruimte in onszelf.
  Deelnemers zingen mee. De klankvelden die ontstaan zullen overvloeien in muzikale improvisaties, gespeeld door Jacqueline en Nicole op snaarinstrumenten en fluiten. Deze improvisatie verstilt, even niets, waarna een nieuw klankveld zich kan ontvouwen.
  Op de golven van deze afwisseling zal de stilte zich kenbaar maken en verdiepen.

 • Inspiratiebijeenkomst Scheppend Musiceren

 • Creëren vanuit je diepste Verlangen.
  De mens musiceert, schildert, schrijft, maakt beelden, danst, schrijft gedichten...
  Schijnbaar ligt er in ons een niet te stoppen impuls verankerd, die ons telkens weer aanspoort om te creëren, te scheppen, te manifesteren.
  Waar komt die impuls vandaan? Waar vindt het zijn diepste oorsprong?
  In deze bijeenkomst zullen Jacqueline en Nicole de luisteraar meenemen op een ontdekkingstocht naar het creëren vanuit je diepste Verlangen, waarbij thema's als Inspiratie, Manifestatie, Ritme en de Vormloosheid-binnen-de-Vorm zullen worden verklankt.
  De wens is om deze ontdekkingstocht te delen door samen te werken met de locatie waar het plaatsvindt of met iemand die tijdens de bijeenkomst ook scheppend bezig is. Dat kan van alles zijn: tekenen, dansen, bloemschikken, hout bewerken.

  De inspiratiebijeenkomst Scheppend Musiceren wordt verzorgd door Jacqueline van Koolwijk (docerend/uitvoerend musicus en muziektherapeute) en Nicole Schmaloer (docerend/uitvoerend musicus en klankpedagoge).

  Beide musici zullen op verschillende instrumenten en met hun stem klank geven aan wat zich vanuit hun diepste verlangen wil ontvouwen.
 • CD: Vijf Gebeden Hildegard von Bingen

 • NECTAR - Inner Silence, muzikale improvisaties vanuit de innerlijke stilte, diepgaand, vloeiend, actief en meditatief.
  NECTAR heeft in 2017 een prachtig concert gegeven met zangeres
  Ute Kreidler. Zij is gespecialiseerd in de liederen van Hildegard von Bingen. Jacqueline van Koolwijk heeft naar aanleiding van 5 afbeeldingen uit de Scivias (het eerste theologische visioensboek van Hildegard) vijf orgelwerken gecomponeerd met de volgende titels:
  Vertrouwen, Kracht, Onderscheidingsvermogen, Verlossing en Licht.
  Ute heeft daar bijpassende liederen bij gezocht en NECTAR heeft de muziek omspeeld met improvisaties. Daarmee wordt deze eeuwenoude waardevolle muziek naar het NU gehaald.
  Op 17 september 2018, op de sterfdag van Hildegard von Bingen
  in 1179, was de officiële release van onze CD! Mocht je meer willen weten over de CD of hem willen bestellen, stuur dan een mailtje naar info@deventerfluitschool.nl
  Kosten CD: €15,00 (exclusief verzenkosten)


Contact: Caspar Philipsstraat 42 - 7425 PC - Deventer - 0570-514655 - info@deventerfluitschool.nl